Fatal 8: Fructe si legume pe care cainele tau trebuie sa le evite
adaugat 05 Feb 2021
Probabil ca stiti deja: unele dintre alimentele pe care oamenii le consuma, pot fi periculoase pentru câini, cum ar fi ciocolata, dar este posibil să nu știți că ar trebui evitate și câteva fructe și legume aparent sănătoase.

Iată o listă cu opt tipuri de produse diferite care pot fi alimente toxice pentru câini.

Struguri, stafide și coacăze

Sunt o gustare umană foarte bună, dar strugurii și stafidele sunt unul dintre cele mai periculoase tipuri de alimente pe care le pot consuma cainii. Consumând mai putin de patru struguri sau stafide poate provoca leziuni ireversibile la rinichi. În câteva ore câinele dvs. poate prezenta vărsături, diaree și dureri abdominale. De asemenea, puteți observa că se împiedică atunci când încearcă să meargă.

Ceapa, usturoiul și arpagicul

Consumând o linguriță de usturoi: praf,  gătită sau in orice altă formă, poate provoca probleme serioase de sănătate pentru câini. Mâncand acestea pot distruge celulele sângelui câinelui, provocând anemie și răniri iremediabile ale rinichilor;poate prezenta semne de slăbiciune, dificultăți de respirație, oboseală, vărsături și urină sângeroasă.

Avocado

Ar trebui să fie întotdeauna departe de animalul tău curios. Copacii de avocado conțin persin în fructe, semințe. Această substanță este inofensivă pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca o varietate de efecte secundare periculoase pentru câini – inclusiv vărsături, diaree și dificultăți de respirație.

Curmal japonez, piersici, prune, caise și cireșe

Semințele din curmalul japoznez pot provoca inflamația intestinului subțire dacă sunt consumate de câinele dumneavoastră. În mod similar, semințele din piersici, prune, caise și cireșe conțin cianură – o substanță chimică otrăvitoare atât pentru oameni, cât și pentru câini. Obstrucția intestinală și insuficiența respiratorie sunt posibile la câinii care au înghițit groapa oricăror astfel de fructe.

Ciuperci

Anumite tipuri de ciuperci sălbatice pot fi otrăvitoare și chiar letale dacă sunt consumate de câini. Dacă câinele dvs. a mâncat o ciupercă toxică, el poate începe să manifeste simptome cum ar fi  vărsături, diaree și modificări ale bătăilor inimii. În funcție de tip, ciupercile pot provoca insuficiență de organe, convulsii la câini.

Plante de tomate

Tulpinile, viile și frunzele plantelor de tomate pot conține atropină și tomatină, care pot fi otrăvitoare pentru câini și pot provoca simptome precum pupile dilatate, tremor, convulsii, vărsături, diaree și salivare. În unele cazuri, consumarea părții de plante din tomate poate provoca chiar și viermi și moarte la câini. În plus, poate provoca dureri gastronomice  puilor dvs., daca mănâncă roșii coapte este puțin probabil să provoace probleme. Dacă dați roșii la câine, faceți acest lucru în cantități mici și dați-i partea de fructe numai. Este cel mai sigur dacă roșiile sunt coapte și roșii.

Cartofi

Nici oamenii, nici câinii nu ar trebui să mănânce cartofi brute dacă sunt verzi sau au o margine verde. Cartofii verzi  pot conține solanină care pot provoca vărsături, diaree și bătăi neregulate la câini. La fel ca roșiile, cartofii brute conțin oxalați dăunători, care pot provoca probleme în rinichii, în tractul digestiv și în sistemul nervos.

Rubarbă

Conține acid oxalic, iar consumul acestui tip de plante poate provoca probleme la sistemul nervos al animalelor de companie, la tractul digestiv și la rinichi. Rubarba poate reduce de asemenea calciul din organismul  câinelui, provocând insuficiență renală și alte probleme de sănătate.

Câinele dvs. a mâncat oricare dintre alimentele menționate mai sus?

Ar trebui să-l duceți imediat la veterinar sau la clinica de urgență.

Veterinarul sau specialistul în îngrijirea animalelor poate fi în măsură să prescrie un tratament adecvat.

Sursa:  Josh Weiss-Roessler

Articole noi