Facebook Pixel
Vă țineți câinele într-o închisoare?
adaugat 03 Mar 2021
Lupii vânează în haită zilnic. Aceștia au făcut asta cu mult înainte ca, câinii să fi evoluat și o fac și astăzi. O fac zilnic, indiferent dacă vânătoarea se finalizează cu succes sau nu – iar unii biologi au estimat că o haită de lupi are succes în cadrul vânătorii doar în 5% din cazuri.
Vă țineți câinele într-o închisoare?

Dacă un grup de oameni ar fi fost atât de neproductivi la ceva, s-ar fi gândit să ia o pauză, să încerce să-și dea seama de ce nu reușesc și fie să își schimbe abordarea, fie să renunțe la a mai vâna. Acest lucru nu se întâmplă în cazul lupilor. Haita vânează în fiecare zi.

Nevoia unui câine de a vâna

Cu toate că noile cercetări sugerează faptul că, câinii nu sunt descendenți direcți ai lupilor, aceștia împărtășesc, totuși, un strămoș comun și o cantitate mare de ADN, iar una dintre trăsăturile pe care o au în comun este această nevoie de a vâna în grup.
 

Această nevoie instinctuală de a vâna nu dispare doar pentru că aducem un câine în casă, îi oferim un pat confortabil, niște jucării care chițăie și mese regulate. Nevoia este mereu prezentă. Ea se manifestă doar în moduri diferite atunci când nu este satisfăcută.

În cazul unui câine, dorința nestăpânită de a vâna reprezintă o nevoie de a lucra pentru obținerea unei recompense, indiferent dacă e vorba despre mâncare, o atenție, sau despre afecțiune. Atunci când oamenii au domesticit pentru prima dată câini, au făcut asta în scop lucrativ, fie pentru a-i ajuta la vânătoare, pentru a-și proteja turmele de animale împotriva prădătorilor, sau pentru a-i înhăma la sănii.

Și câinii de companie au nevoie de exerciții

În lumea modernă, mai ales în orașe, nu mai folosim câinii în acele scopuri, așa încât ei au devenit mai degrabă companionii noștri, decât muncitorii noștri. Dar asta o vedem doar noi.

În interior, ADN-ul câinelui nu s-a modificat prea mult. Aceștia sunt, în continuare, animale sociale menite să trăiască în grupuri care își doresc să muncească pentru noi și să alerge, să exploreze și să vâneze alături de prietenii lor, restul animalelor

Atunci când nu îndeplinim aceste nevoi, câinii noștri încep să aibă un comportament deviant. Frustrați de faptul că nu li se permite să fie câini, aceștia își îndreaptă instinctele în alte direcții. Un câine poate „vâna” și „ucide” prin atacarea și ruperea pernelor de pe canapea, sau pot „proteja” turma prin faptul că devin obsedați de reflecțiile de pe tavan. Câinii pot, de asemenea, să înceapă să facă provizii de mâncare sau recompense și să le „îngroape” în colțuri ascunse, sau sub mobilă pentru eventualitatea în care nu vor mai avea posibilitatea de a vâna vreodată din nou.
 
Instinctul canin

Îndepărtarea oricărei ființe vii de nevoile sale primare va duce mereu la un comportament deviant. Atunci când oamenii sunt plasați în condiții de privare de libertate, efectele psihologice negative apar repede. Oamenii sunt, la rândul lor, animale sociale, iar când sunt lipsiți de contactul uman, acest lucru duce la furie anxietate și lipsă de speranță, alături de o cădere nervoasă.

Iată de ce este atât de important să satisfacem nevoia câinilor de a căuta mîncare și apă în grup. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să mergeți împreună cu câinele dumneavoastră la urmărit și ucis de iepuri – trebuie doar să ieșiți împreună și să vă cutreierați teritoriul.

Acest lucru este, bineînțeles, ceea ce numim „Plimbarea”.

Plimbatul câinelui

Mulți oameni par să creadă că singurul motiv pentru a plimba un câine este acela de a-și face nevoile afară în loc de în interiorul casei, dar acesta este, probabil, cel mai puțin important motiv – până la urmă, putem să antrenăm un câine să folosească o litieră. Motivul adevărat al unei plimbări este acela că stimulează experiența câinelui de a vâna în grup.

Iată de ce trebuie să vă scoateți câinele la plimbare în fiecare zi, de mai multe ori pe zi, și de ce o vizită rapidă până la colț și înapoi nu este suficientă. Un grup de câini în sălbăticie poate acoperi mile întregi și își poate petrece toată ziua în mișcare în căutarea prăzii. Datorați câinelui dumneavoastră faptul de a vă asigura că fiecare plimbare a acestuia este lungă și satisfăcătoare.

În vreme ce oamenii sunt bine adaptați la confortul caselor noastre moderne, acestea le pot părea câinilor noștri ca niște adevărate închisori dacă nu li se oferă posibilitatea de a ieși afară și de a fi câini. Prețuiți animalul din ei și satisfaceți-le cel mai vechi instinct.

Păstrați-vă calmul și scoateți-vă câinele la „vânătoare” mai des”!

Cât de des vă plimbați câinii și pe ce durată?

Articole noi