Incearca doar sa comunice cu tine!

Chiar conteaza daca animalul tau preferat are un intreg repertoriu de tipuri diverse de latrat?
Adevarul este ca latratul neincetat este infernal.

Genereaza proteste din partea vecinilor atunci cand iesi, este jenant daca il lasi in fata unui magazin, iti sperie prietenii si vizitatorii ocazionali si adesea te straduiesti sa te auzi pe tine insuti in timpul conversatiilor telefonice.

Desigur, din punctul de vedere al cainelui, este un dar care ii permite sa-si exprime exact sentimentele prin modificarea tonului. Cainii latra din diverse motive, singura situatie in care nu latra pentru a comunica este atunci cand afiseaza un comportament de supunere.

Cea mai mare problema este ca suntem multumiti atunci cand latra pentru a nu permite anumitor persoane sa patrunda pe proprietatea stapanului, daca este vorba de o sosire nedorita pe cararea din gradina, dar poate deveni enervant cand avem de-a face cu o serie de persoane care traverseaza proprietatea, iar cainele latra la toti.

Din nefericire, stapanii adesea striga la el in incercarea de a-l face sa taca, dar cum abilitatile de comunicare ale cainelui nu includ intelegerea limbii romane, acesta pur si simplu presupune ca stapanii latra si ei si nu se opreste sau chiar isi dubleaza efortul.

Altii descopera ca latratul il face pe stapan sa le acorde atentie, chiar daca doar strigand „Taci din gura!”. In cele din urma cainele poate parea ca-si dezvolta imaginatia si nu mai latra la nimic, doar pentru a obtine o reactie de la stapan. Totusi, principalul motiv pentru care cainii invata sa latre in mod excesiv la fiecare persoana care trece pe teritoriul lor este simplul fapt ca majoritatea acestor persoane pleaca apoi. Cainele nu isi da seama ca ele nu doreau sa intre – el crede ca le-a gonit cu succes.

Totusi, pentru unii stapani de caini, compania cainelui lor tanjind dupa comportamentul zgomotos nu se limiteaza la momentele cand ies la plimbare. Fara indoiala ai fost in vizita acasa la un prieten si ai vazut cum animalul acestuia intrerupe conversatia latrand timp de zece minute dupa sosire sau pe durata intregii vizite. In incercarea de a pune capat latratului asurzitor, prietenul tau poate sa se napusteasca asupra cainelui, sa-i spuna sa taca sau sa il mangaie. Desigur, oricare dintre aceste strategii nu va face decat sa incurajeze cainele sa latre in continuare imediat ce este din nou ignorat.

Multe cupluri trebuie de asemenea sa verifice cu atentie unde se afla cainele lor inainte sa se sarute si sa se imbratiseze. Daca sunt observati, comportamentul lor afectuos poate fi intrerupt brusc de un caine aparent gelos, care latra extrem de tare. Acelasi latrat care incearca sa atraga atentia se constata atunci cand stapanul este la telefon, se uita la televizor sau se concentreza la condus.

Poate nu iti vine sa crezi, dar cea mai simpla modalitate de a invata un caine sa nu mai latre este sa il inveti sa latre la comanda. Mai intai gaseste o modalitate de a-l ispiti sa latre. Vei descoperi poate ca latra de bucurie daca ii tii bolul cu mancare sus in aer sau va trebui poate sa folosesti doar o delicatesa sau o jucarie.

Legarea cainelui pentru siguranta poate de asemenea sa-i sporeasca frustrarea si sa-l stimuleze sa faca zgomot. Atunci cand cainele latra ca reactie la putina tachinare prieteneasca, lauda-l si repeta cuvantul „vorbeste!”. Daca efectuati acest exercitiu suficient de des, cainele va asocia cuvantul „vorbeste!” cu actul de a latra si vei putea sa il faci sa latre la comanda. Scopul urmator al exercitiului este sa introduci cuvantul „liniste!” sau „stop!” in timp ce cainele latra si sa ii dai o jucarie sau o mancare preferata. Daca repeti exercitiul suficient de des, cainele va asocia semnalul de liniste cu incetarea latratului si o rasplata.

Rasplata este desigur cea mai buna motivare a comportamentului, deci este important sa lauzi cainele atunci cand face ceea ce trebuie si nu dupa aceea. Aceasta inseamna ca trebuie rasplatit atunci cand inceteaza a mai latra, precum si cand nu latra intr-o situatie care in mod normal ar fi provocat aceasta reactie. Atunci cand cainele sta intins linistit si te lasa sa discuti cu vizitatorii fara a va deranja sau cand vecinii vin acasa si cainele nu latra, il poti lauda si rasplati, lucru care il va incuraja sa ramana linistit si data viitoare.

Bibliografie: www.pedigree.ro

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box