Trasul cu lesa

Se stie ca nimic nu e mai placut decat plimbarea cu cainele tau. Si totusi, atatia stapani pot fi vazuti prinsi in lupta cu indatoririle lor, alergand pe trotuare sau prin parcuri, extenuati si jalnici! Si toate acestea pentru cativa metri de lesa..shutterstock_123645742

Ar trebui sa abordezi problema in acelasi fel in care ai face-o pentru orice alta forma de comportament necorespunzator – rasplatind-o cu un efort mai degraba decat pedepsind aspru sau impartind pedepse, perseverand astfel in greseala.

Exista exceptii la orice regula – mai ales in lumea cainilor – si este posibil ca strategia recompensei sa nu fie la fel de eficienta cum ai spera tu.

Explicatia cumpatata a atator probleme legate de lesa este ca radacina lor se afla adesea la celalalt capat al lesei! Daca nu te opresti de indata ce cainele trage pentru prima oara, nu faci decat sa-i procuri in continuu stimuli. Daca ar fi sa-l legi de un copac, este putin probabil ca ar mai trage de ea sau ar mai forta-o.

Cand esti acasa, cere-i cainelui tau sa „sada”, apoi pune lesa pe el, lasand-o sa atarne pe jos. Daca se misca imediat si trage, ia-i lesa si ignora-l. Repeta acest lucru pana sta nemiscat si confortabil cu lesa atarnand liber in jurul gatului. Acum da-i recompensa.

Pe masura ce repeti, introdu treptat o miscare cat timp are lesa in jurul gatului – poate chiar sa deschizi usa. Regula este sa te opresti si sa o iei de la inceput de indata ce da semne ca vrea sa traga.

Pentru a spori capacitatea cainelui tau de a invata incearca sa-i dai informatii despre exact comportamentul pentru care este recompensat. De pilda, daca faptul de a avea lesa slabita este comunicat cainelui tau ca fiind cauza unei recompense, el va umbla cu lesa destinsa foarte repede. Un lucru in plus care sa-i consolideze comportamentul (cum ar fi un pocnet din degete), te poate ajuta la asta.
Tine lesa, n-o trage niciodata. Majoritatea cainilor ii trag pe stapani doar pentru ca prima data stapanii trag de ei.

Sursa: www.pedigree.ro

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box